Egyelőre még nehezen szokja a szemünk és a fülünk a widget szót, különösen, ha nem is tudjuk, mit takar. De a szaksajtóban már terjed, lassan beépül az internetezők mindennapos szókincsébe, és előbb-utóbb a (web)tévés szakmában is annyira megszokottá válik, mint mára a set-top-box.

A kifejezést először még a 80-as években alkalmazták az Athena Project kezelői interfészének a megnevezésére. A widget egy angol nyelvű szóösszevonás, ami az ablakot jelölő window, illetve a kütyü, szerkentyű, bigyó megnevezésére szolgáló gadget szavakból jött létre. A számítástechnikában rendszerint valamilyen alkalmazáson belül futó, esetenként az operációs rendszerrel induló hasznos segédprogramot takar, amely egyedi felépítése révén egy megadott funkciót lát el.

A widgetek tehát speciális célra tervezett, főként grafikus alkotóelemek, amelyeknek az a funkcionalitása, hogy elérhetővé tegyenek valamely webes szolgáltatást, vagy tartalmat. Ezek a kicsiny szoftverek a különböző digitális felületeken — programok és alkalmazások kezelőfelületén, honlapok felhasználói és adminisztrációs kezelőfelületein, és sok más helyen — jelennek meg. Ilyen funkcionális elemek például a nyomógomb, a hírgyűjtő ablak, a gmail postafiókot jelző piros keretű boríték, a médialejátszót takaró ábra.

A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2011. februári számában olvasható