Az Apple is csatlakozik az Egyesült Államokban a Netflix által évekkel ezelőtt meghonosított streaming-mániához, és a hírek szerint március 25-én a kaliforniai Cupertinoban székelő iPhone-gyártó nagyszabású – hollywoodi filmsztárokkal és rendezőkkel teletűzdelt – sajtókonferencián mutatja be új streaming szolgáltatásának a videó-klipjeit, illetve előfizetéses virtuális hírszolgáltatását.

Az elemzések rámutatnak, hogy az amerikai SVOD piac betelni látszik, mivel egy háztartásra már Apple és Disney+ nélkül is több mint 2 streaming szolgáltatás jut, ezért az Ampere Analysis szerint nehéz életük lesz a streaming piacra most belépőknek. Azonban az Apple lépéskényszerben van, mivel az iPhone-eladások csökkentek némileg – 15 százalékkal – az elmúlt év utolsó negyedében, és ez a „kisebb” visszaesés rögtön 380 milliárd dollárral csökkentette a milliárdosra becsült vállalat értékét. A sokat titkolózó cég streaming terveiről viszonylag sok minden kiderült, ám az elemzők kételkednek abban, hogy az Apple által gyártott, illetve megvásárolt tartalmak képessé teszik a Netflix és az Amazon kínálatával való versenyzést. Viszont a Bloomberg szerint az évek óta működő Apple TV alkalmazás, illetve az a tény, hogy a cég régóta babusgatja egy streaming szolgáltatás indításának a részleteit, esélyessé teszi Steve Jobs utódait arra, hogy sikeresen felvegyék a versenyt a SVOD piac gigászaival.

Az Apple tervei között szerepel a prémium előfizetéses szolgáltatások hozzáadása a saját kínálatához, amelyet kiegészítőként értékesít majd az Amazon-modell szerint. Az e-kereskedelem óriásának számító Amazon ugyanis az Amazon Channels előfizetéses videó-piaca révén a fizetett videó-szolgáltatások legnagyobb viszonteladója lett 2015-ös indulása óta. A BMO Capital Markets szerint tavaly decemberben az Amazonnak a Channels 1,7 milliárd dolláros bevételt hozott. Ezt a modellt szeretné követni az Apple is, viszont az Amazon azon stratégiáját, miszerint kisebb videó-szolgáltatók úgynevezett másodlagos videó-csomagjait is értékesíti, már nem karolja fel...

Békés Sándor

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2019. márciusi számában olvasható.)