Alap csomag 1000x100 2021 MKM

SZSZL2021 banner 1000x100 

Utolsó évébe lépett a Szupergyors Internet Program, a kormány szándéka és annak megvalósítására indított projektek nyomán 2018 végéig minden háztartás számára elérhetővé válik a legalább 30 Mbit/s sebességű internetkapcsolat. A végpontok nagyobbik részét lefedő hálózatfejlesztések már javában zajlanak, de a valamilyen okból esetleg még mindig kimaradó igényhelyek ellátására is már megjelent az újabb pályázat, és előkészítés alatt állnak azt ezt szolgáló és a következő hetekben-hónapokban elinduló programok. A részletekről Debreceni Győző, a SZIP projektvezetője tájékoztatta lapunkat.

Ha a kérdést úgy fogalmazzuk meg, hogy 2018 végén az országban bárhol lesznek-e még olyan végpontok, amelyek ellátása nem biztosított, akkor Debreceni Győző egyértelmű nemmel válaszol. A SZIP megvalósítása során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az operatív végrehajtásért felelős Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) feladata a kitűzött cél elérését szolgáló pályázatok és intézkedések tervezése, menedzselése, illetve a kivitelezés nyomon követése.

Ezek a programok ténylegesen lefedik Magyarország teljes területét, hiszen az utolsó fejlesztési fázisokban a SZIP-mobil vagy a műholdas konstrukció segítségével a rádióhullámok oda is eljutnak „ahol még a madár se jár”...

Ugyanakkor hozzá kell tenni azt is, hogy Szupergyors Internet Program célja a teljes lefedés és az elérhető ajánlatok biztosítása. Hogy lesz-e rá igény minden végponton, az már egy másik kérdés. Éppen ezért a Digitális Jólét Program számos intézkedése az internet használat ösztönzését célozza annak érdekében, hogy a társadalom minél több tagját vonja be a digitális világba, ezzel javítva az állampolgárok munkaerő-piaci versenyképességét és életminőségét.

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2018. februári számában olvasható.)