Alap csomag 1000x100 2021 MKM

SZSZL2021 banner 1000x100 

NemestothyMa, a digitális korban nem létezhet úgy a hírközlési szakma – ami lényegében az alapját képezi a digitális világnak –, hogy nincs egy jól használható, egységes nyilvántartása. Európai példák nyomán immár Magyarországon is formálódik egy ilyen rendszer. Céljáról, majdani működéséről, a szolgáltatók ezzel kapcsolatos teendőiről nyilatkozott a Média-Kábel Műholdnak Nemestóthy Zoltán, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hír-Közmű projektjének vezetője.

Mi a Hír-Közmű lényege, miért van rá szükség?

A magyar gazdaság, a közigazgatás és szinte az egész társadalom egyik legfontosabb alapinfrastruktúrája a hírközlés, jelenleg is soha nem látott mértékű hálózatfejlesztés van folyamatban. Ám párhuzamos infrastruktúrák fejlesztése igen költséges, hosszú és gyakran fölösleges folyamat, emellett sok esetben fizikai korlátok akadályozzák, környezeti és társadalmi szempontok nehezíthetik vagy kizárhatják az új hálózatok létesítését. A szolgáltatók tehát a meglévő infrastruktúrák hatékonyabb kihasználása és a közös vagy osztott infrastruktúra-használat felé fordulnak, ami felértékeli a nyomvonalakkal, a fizikai infrastruktúra elemeivel, azok elhelyezkedésével kapcsolatos információkat. Sajnos a hírközlési infrastruktúrának (szemben a gáz- vagy elektromos hálózatokkal) nincs egységes szakági nyilvántartása. Ezeket az igényeket felismerve tűzte ki célul az NMHH a hírközlési fizikai infrastruktúrák korszerű, téradatbázis alapú országos nyilvántartásának létrehozását és működtetését.

Miért lesz ez hasznos a piac szereplőinek?

Az új technológiák, szolgáltatások megjelenésével egyre nagyobb az emberek, a társadalom, a gazdaság elvárása a szolgáltatókkal, hálózatüzemeltetőkkel szemben, ugyanakkor egyre gyorsabban kell a növekvő igényeket kielégíteni. A szolgáltatók hatékony működése, a szükséges fejlesztések és együttműködések tervezése, megvalósítása elképzelhetetlen naprakész nyilvántartás és megfelelő információk nélkül. Ezekre nem csak a szolgáltatóknak, de a döntéshozóknak és a szabályozónak is szükségük van feladataik hatékony ellátásához.

A Hír-Közmű biztosítja a közös platformot az érintettek számára az egységes nyilvántartáshoz és az együttműködéshez, a gyors információáramláshoz. Az újonnan épülő hálózatok esetén a szükséges adatok nyilvántartásba vételét az NMHH megújuló építésügyi eljárási folyamatai fogják biztosítani az elektronikusan benyújtható dokumentumok alapján. Ez jelentős költség- és időmegtakarítást eredményez a szolgáltatóknak, és hatékonyabban lesznek képesek kielégíteni a növekvő igényeket. A megfelelő információk birtokában pedig a szabályozó szervezetek és a döntéshozók is hatékonyabban tudják szolgálni az emberek, a társadalom igényeit...

Galvács László

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2018. februári számában olvasható.)