KalomistaAz egységes közmédia-rendszer kialakulásával létrejött Magyarország legnagyobb audiovizuális közgyűjteménye. Ennek hasznosítási lehetőségeiről nyilatkozott lapunknak Kálomista Zsuzsanna, az MTVA Archívum és Tartalomértékesítési Igazgatóságának igazgatója.

Mi motiválta az MTVA-t arra, hogy a négy közszolgálati tévécsatorna lineáris adása mellett más módokon, utólag lekérhető formában is elérhetővé tegye audiovizuális tartalmait?

Az ok nyilvánvaló: ma minden területen – a nézők és más médiavállalkozások részéről is – óriási igény jelentkezik a tartalmak iránt, mi pedig bőséggel rendelkezünk ilyen anyagokkal. Amikor létrejött a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, egyúttal hozzá került a korábban önállóan működő médiumok, így a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda archívuma. Ma így nálunk működik Magyarország legnagyobb audiovizuális közgyűjteménye, ami felbecsülhetetlen értékű kincsestára a művészeti, kulturális, kor-, televízió- és rádiótörténeti, valamint hírügynökségi dokumentumoknak. A közszolgálati archívumban több mint 363 ezer órányi filmtekercs, majdnem félmillió videohordozó, 1,1 millió hanghordozó, 13 millió fotónegatív, 3,6 millió oldal mikrofilm, 166 ezer könyv, 50 ezer kotta és 5 ezer folyóméternyi irat található.

Nemcsak felelőtlenség, de vétek is lenne ezeket kihasználatlanul hagyni, muzeális anyagént vitrin mögött tárolni.

Pláne, ha még pénzt is lehet csinálni belőle. Legalábbis feltételezem, hogy ilyen szándékra utal az immár a szervezetük nevében is megjelenő „tartalomkereskedelmi” jelző…

Mint az MTVA egészének, így az archívumnak is elsődleges feladata a köz szolgálata, vagyis a közmédia gyártási igényeinek kielégítése. A közös gyűjtemény óriási lehetőségeket kínál a műsorszerkesztőknek, jelentősen megkönnyíti az alkotómunkát. Ugyanakkor a tartalmak mennyisége, sokszínűsége, a közös raktár, az egységes digitális rendszer számtalan újfajta felhasználási lehetőséget nyújt. A szerzői jogok elidegeníthetetlenek, de nem gátolják meg a tartalmak legális hasznosítását.

Milyen módon juthatnak hozzá ezekhez a nézők?

A DVD-k kiadását már az MTVA megalakulása óta terveztük. Korábban külső vállalkozások végezték ezt, és bár a digitális hordozók közös logóval, de változó minőségben és formában jelentek meg. Az első cél tehát az egységesítés volt. Ma már kifogástalan minőségben, kiegészítő megoldásokkal, például halláskárosultakat segítő feliratozással adjuk ki a videós tartalmainkat. Tisztában vagyunk azzal, hogy a DVD-kiadás immár hanyatló szakaszában van a piacon, ugyanakkor a közmédia filmes tartalmainak közönsége éppen az a réteg és korosztály, amelyik nem mond le a kézbe vehető adathordozókról, lassabban fogadja be a technikai újdonságokat.

De nyitottunk a másik irányba is, hiszen tartamainkat elérhetővé tettük a digitális platformokat működtető műsorterjesztő partnereink – így a UPC, a Magyar Telekom és az Invitel – VOD-kínálatában. A DVD-vel szemben az online videotéka már egyértelműen felfelé ívelő üzletág. A letöltési adatok is igazolják, hogy mennyire népszerűek a filmjeink.

Teletéka néven saját weboldalunkon is működtetünk online kölcsönző szolgáltatást. Indulásakor már 700 órányi mozgóképes tartalom volt elérhető, amely azóta is folyamatosan bővül, jelenleg meghaladja az 1000 órát...

Galvács László

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2013. július-augusztusi számában olvasható.)