FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

DudasG webA televíziós reklámok piacának trendjeiről, a tévéműsorok és hirdetések összefüggéseiről, az újabb digitális platformok és üzleti lehetőségek szerepéről nyilatkozott lapunknak Dudás Gergely, az M-RTL Zrt. kereskedelmi igazgatója, az R-time ügyvezető igazgatója.

Hogyan hat a televíziós reklámpiacra a nézői szokások átalakulása?

A legjelentősebb változás, hogy akkor lényegében egyetlen csatornára összpontosítottak a médiatársaságok, és összesen talán kettő-három versenytárs küzdött a nézők és a hirdetők kegyeiért. Így sikerülhetett is mindenkinek a maiakhoz képest elképesztően magas közönségarányt elérnie. Aztán beindult a fragmentáció, ami még a mai napig is tart. Ma 120 körüli magyar nyelvű csatorna működik, a terjesztői oldalon is népszerűbbek a nagy, többtucatnyi csatornát tartalmazó családi csomagok, mint a kisebb tematikus ajánlatok, így természetes, hogy egy háztartásba egyre több csatorna jut el. De mindezzel együtt az is érdekes jelenség, hogy a tévézéssel töltött időt hogyan osztják be az emberek. Egyre tudatosabban választ a néző, és egyre kevesebb csatornát enged be a saját, nagyjából állandó tévénézési idejébe. Így aztán amiket kiválaszt, ott egyre több időt tölt el. Az új csatornáknak vagy akár új műsormárkának egyre nehezebb bekerülni a kiválasztott 10-15 közé.

Milyen potenciál rejlik még hirdetési szempontból a kisebb tematikus csatornákban?

Az itthon elérhető 120 csatornából körülbelül 60-nál tud mérhető nézettséget kimutatni a Nielsen. Valószínű, hogy folytatódik a trend, és újabb kis csatornák lépnek be a kereskedelmi piacra, de éppen a további rétegződés miatt ez már nem hoz radikálisan több elérést a hirdetők számára...

Az elmúlt évtized mélyrepülése és az utóbbi évek lassú emelkedése után mit jósol a következő évekre a tévés reklámbevételek piacán? Elérheti-e még az összbevétel a 2008 évi maximumot?

Nem olyan időket élünk, hogy belátható időn belül újra azon a szinten legyünk. Egyrészt a magyar gazdaság sincs még azon a szinten, mint ahol 2008-ban járt, másrészt azóta jelentősen megváltoztak a fogyasztói szokások. A technikai fejlődés nyomán átlépünk a digitális korba, s ennek erősödése nehezen hagyja, hogy a hagyományos tévés piacon visszatérjünk egy korábbi szintre...

Galvács László

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2017. októberi számában olvasható.)