FARM2021 Zsolti Jolly MKM 1000x100

A jövőben a kábeltelevíziós hálózatok által használt sávok nagyobb részében várhatóan drasztikusan megnövekszik a sugárzott rádiós szolgáltatások száma, és ezzel együtt nőhet a kölcsönös zavarás veszélye. Mi is fog történni, és a kábelszolgáltatók hogyan tudják a felmerülő problémákat kezelni? Távközlési szakértőnk írása.

A földi televíziós műsorszórás 2013. október 31-ig teljesen átállt az analógról a digitális műsorsugárzásra, egyben kiürítették a 790-862 MHz-es frekvenciasávot is. Ez a lépés lehetőséget teremtett arra, hogy elinduljon az LTE 800 nagy sebességű mobil hálózatok kiépítése. Mivel az átállás nagyon körültekintően, több éves előkészítés után valósult meg, a kábeltelevíziós hálózatok üzemeltetői felkészültek voltak, részletes információkat kaptak az LTE hálózatok építési lépéseiről, így az komoly zavarokat nem okozott a hálózatok döntő többségében. A következő lépés a földfelszíni digitális TV átvitelben a Digital Dividend 2-es (694-790 MHz) sáv LTE 700 nagysebességű mobil célokra való átadása lesz. Az Antenna Hungária Zrt-nek és a helyi TV-knek 2020. szeptember 5-ig van jogosultsága e sávrészben üzemelniük.

A kábeltelevíziós hálózatok üzemeltetésekor a jövőben sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a rendszer zártságára, mert az éterben robbanásszerűen fognak elszaporodni a nagyobb teljesítményű rádiófrekvenciás jelek, és megnövekszik a kölcsönös zavartatás veszélye. A fejlesztések esetében hálózati szinten érdemes csökkenteni a koax-hálózat hosszát, erre hatékony technológia a Deep Fiber, ahol a gerinchálózati sík nagyobb részét üvegszálra cseréljük. A DOCSIS 3.1 fejlesztés legfőbb előnye a nagyobb zavarvédettség, és a nem használt frekvenciasávok visszanyerése lesz.

Putz József műszaki elemző
NMHH

(A teljes cikk a Média-Kábel-Műhold 2017. októberi számában olvasható.)